Tot ce trebuie sa stii cand comanzi beton!

Informatii esentiale atunci cand comanzi beton din statie!

Ce trebuie sa stii cand cumperi beton:

Va rugam sa cititi cu atentie aspectele prezentate in aceasta pagina, betonul este un element de rezistenta in structura cladirilor si achizitia lui neconforma va poate pune viata in pericol in cazul unui cutremur sau a eventualelor probleme de structura. Impartasim cu dvs. 14 ani de experienta in vanzarea betonului si tratam cu maxim de transparenta si seriozitate aceste aspecte.

Important!-Orice livrare de beton  se face pe baza de aviz si declaratie de conformitate de la producator. Intrucat majoritate statiilor de beton au serviciile de transport si pompare externalizat, un mare procent de beton este comercializat de catre transportatori si dealeri de beton cum suntem si noi.

Cereti la sosirea betonului in santier sa vedeti avizul si declaratia de conformitate de la producator care este emisa de catre producator catre delerul-transportatorul(vanzatorul) de la care cumparati beton, chiar daca nu este emis catre dvs  daca vanzatorul este transparent si nu are nimic de ascuns va arata si va lasa avizul .

Pe aviz aveti specificate clasa betonului, data si ora de incarcare si declaratia de conformitate, respectiv marfa care a fost incarcata pentru dvs si care  va este livrata. Daca vanzatorul vine doar cu aviz catre dvs si nu este statie de beton sa aiba declaratie de conformitate, sau vine cu declaratia separata de aviz si nu va arata avizul de la producatorul de la care a incarcat marfa acea livrare poate sa fie neconforma. Ideal este sa chemati laborator la orice turnare de beton pentru a avea certitudinea calitatii. In cazul in care nu aveti laborator si aveti dubii legate de provenienta betonului puteti refuza marfa. Sunteti in situatia in care cumparati o marfa si nu stiti cine este producator.

Cumparati beton doar cu factura. Cumpararea de beton fara acte este o eroare mare care la final va costa mai scump decat achizitia legala pe baga de factura. Nu aveti niciun instrument de control calitativ si cantitativ asupra betonului cumparat. Nu puteti preleva probe, si daca o faceti nu sunt valabile. In cazul problemelor de structura aparute in santier nu aveti dovada de unde si cum ati facut achizitia. Si sa nu luam in calcul un cutremur.

Platiti doar prin banca, prin transfer bancar.

Daca cumparati pe persoana fizica, cu numerar cereti bon fiscal! In cazul in care cumparati cu numerar pe persoana fizica si  primiti chitanta acea chitanta nu este valabila!

Majoritatea statiilor de beton au sigilii la auatomalaxoare, verificati sa fie bine strans cand a juns in santier si jgheabul sa fie curat. Daca aveti suspiciuni asupra cantitatii de beton livrate verificati vizual malaxorul, folositi casca de protectie si repectati normele de protectie a muncii cand faceti asta. 

Varificati descarcarea completa a automalaxorului punand soferul sa lase pe descarare pana sunteti sigur ca nu mai este beton in automalaxor. Descarcare se face in sensul  invers acelor de ceasornic. 

Atentie, puteti la orice turnare sa chemati laborator pentru prelevarea problelor. Singurele probe acceptate sunt cele prelevate de catre laborator autorizat in santier sau in statie. Nu prelevati dvs probe. 

Nu bagati apa in beton, cel putin nu atunci cand prelevati probe. Beneficiarul este, de asemenea, singurul raspunzator in cazul in care produsele sunt alterate fara culpa Furnizorului, precum amestecarea Produselor cu aditivi, apa, alte materiale de constructii ale Beneficiarului, sau prin manipulare ori punere in opera defectuoase.

Orice element turnat cu beton se vibreaza, eventualele segregari sunt cauzate de punera in opera neconforma respectiv nevibrarea corespunzatoare a betonului. 

Masurati cat mai exact elementele pe care le aveti de turnat. Masurarea elementelor din santier de face in functie de forma lor:

Cum cubezi/masori cati metrii cubi de beton intra intr-o placa?

Placa sau o suprafata plana: inmultiti suprafata desfasurata ex 100mp cu grosime(inaltimea) pe care doriti sa o turnati, ex 12cm. in cazul asta aveti 100mp/ori 0,12cmgrosime = 12mc beton.

Daca aveti o inaltime(grosime) diferita terenul este denivelat,  luati 4, 5 masuratori le adunati si faceti o medie. Apoi o inmultiti cu suprafata desfasurata ex: am cote diferite pe suprafata placii de 8, 10, 14 si 16 cm. le adunam 8+10+14+16=46:4=12cm media. In cazul in care nu sunteti siguri pe cantitate comandati cu completare. 

Cum masori o elevatie, fundatie pentru a afla necesarul de beton?

Cubajul unei elevatii/fundatii pentru a alfa necesarul de beton se efectueaza inmultind inaltimea, latime si lungimea elementelor din santier. 

Ex: daca ai o fundatie de 130ml/lungime, cu o adancime de 0.90cm si o latime de .0.60cm, cubajul se face asa: 130ori0.60ori0,90= 70.2mc necesari pentru fundatie/elevatie. 

Atentie, atunci cand torni elevatie cu pompa tip elefant aproximativ 0.3-5mc, in functie de marimea bratului la pompa iti raman in pompa si va fii lasat jos atunci cand va spala pompa. Deci ia in calcul acest aspect. In functie de natura cofrajului(scadura,doka) si de lagaturi sarma de legat sau elemente metalice, cofrajul poate sa sufere deformari(umfle) motiv pentru care ia o marja la cubaj de un mc. E mai bine sa-ti ramane decat sa nu ajunga. In cazul in care comanzi mai putin si doresti completare vei plati si transport si suplimentar serviciile de pompare daca torni cu elefant. Din acest motiv este important sa masori cat mai exact in santier, poti masura fiecare element in parte sa fii cat mai apropiat de cantitatea reala.

Cum cubezi cantitatea de beton necesara la stalpi?

Stalpii sunt printre cele mai simple elemente de masurat si elementele la care puteti faca verificarea furnizorului intrucat dupa decofrare puteti confirma canatitatea livrata masurand exact volumul de beton.

Cubarea stalpilor pentru a afla cantitatea de beton necesara se face la fel inmultind latimea/lungime cu inaltimea. Majoritatea stalpilor au laturile egale deci vom avea situatii de gen: 0,40ori0,40ori2.9=0,5512mc pe care il inmultiti cu numarul de stalpi pe care ii aveti de turnat. 

Daca stalpi sunt de dimensiuni diferite ii masurati pe fiecare in parte si adunati cantitatile rezultate. 

Cum masori cantitatea de beton necesara pentru trotuare?

Cand aveti de turnat trotuarele in jurul casei sau mici platforme prin curte masurati laturile lor pentru a afla suprata desfasurata, calcului se efectueaza inmultind laturile trotuarului Ex: daca aveti o lungime a trotuarului de 50ml si o latime de 0.80cm va rezulta 50ori0,80=40mp suprafata de 40mp o inmultiti cu cat de gros doriti sa fie betonul, daca aveti 10cm veti avea 40ori0,10cm= 4mc/beton necesar. 

Cum masori corect volumul de beton necesar pentru  fundatia la casa atunci cand torni in pamant si ai malurile cazute si neregulate?

Cel mai greu element de masurat este fundatia in pamant la case, atunci cand laturile sunt neregulate, au cazut malurile si colturile poti face o masuratoare apropiata de cantitatea exacta masurand fiecare latura separat. Iti va lua mai mult timp dar vei reduce considerabil pierderile la beton. 

Ex: daca aveti o fundatie de casa cu latimea de 0.60, inaltime de 0.90 ce mai probabil daca malurile au cazut in partea de sus vei avea o latime neregulata, de la 0.60 la 1ml, in functie de cum arata situatia in santier. 

Verifca exact de la ce inatime sunt cazute malurile si fa calculele in doua etape. Una unde ai lungimi exacte, partea de jos pana la o anumita inaltime ar trebui sa fie exacta Ex: 0,06ori0.60ori lungimea laturei(sa spunem 12ml)=4,3mc, va mai ramane diferenta de 0.30cm inaltime care are latime neregulata. Puteti face o medie a latimii sau sa luati latimea existenta la jumatate, sa presupunem ca pleaca de la 0.60 si ajunge la 1ml latime sus din cauza malurilor cazute calculam : 0,30ori 0,80(latimea de la jumatate) ori 12ml lungime=2.88mc. 

Adunati cantitatile finale din aceasta latura : 4,3mc puls 2.88mc =7,18mc. Cantitatea finala, facati asa cu fiecare latura in parte si adunati cantitatile la final. In functie de marimea fundatiei nu ar trebui sa aveti diferente mai mari de 1mc,2mc fata de masuratorile dvs. 

Cum masori cantitatea de beton necesara la o placa de beton cu grinzi?

Cubajul la beton in cazul placilor se efectueaza in doua etape: 

Se cubeaza in prima faza grinzile pana la nivelul placii, respective inaltimea grinzii. Ex: daca aveti grinzi de 0.30 latime cu 0,40 inaltime si cu o lungime totala de 80ml calculam betonul asa: 

0,30ori0,400ri80ml=9,6mc beton necesar in grinzi. 

Placa se cubeaza separate inmultind suprafata desfasurata cu inaltimea ex: 120mp/ori 0,15cm=18mc beton necesar la placa. Adunati aceste doua cantitati si rezulta cantitatea finala necesara pentru placa si grinzi, 9.6plus 18mc=27.6mc. 

Este bine in general sa luati o marja la fiecare turnare pentru a da comanda fixa. Completarea presupune de obicei costuri suplimentare atunci cand turnati cu pompa, un transport in plus la beton si timp pierdut. 

Daca masuratorile dvs sunt exacte, aveti si marja la beton pentru ce ramane in pompa si eventualele deformari ale cofrajelor si pierderi rezultate de punerea in opera necorespunzatoare(se mai toarna si pe lang cofraj in cazul grinzilor si cade mult beton pe jos) si aveti un furnizor de calitate, turnarea ar trebui sa mearga fara incidente si sa inchideti in cantitatile comandate. 

In masura posibilitatilor chemati laborator la elementele principale de rezistenta(stalpi, placa peste parte/etaj) si prelevati probe din beton care va sunt necesare si la cartea tehnica a constructiei. Retineti ca singurele probe acceptate sunt cele prelevate de catre laboretor in santier si se fac pe placa vibranta. Probele prlevate de catre dvs nu sunt valabile in instanta. 

Ce clasa de beton comand la fundatie?

Atentie, respectati mereu proiectul tehnic de rezistenta si comandati clasele exsitente in proiect. Nu se fac recomandari pentru clasele de beton decat la elementele pentru care nu exista proiect si care nu pot pune in pericol siguranta. Cum sunt trotuarele, fundatii de gard, beton pentru placa foisor, platforma pentru masina…etc. 

Atunci cand construiti o casa respectati proiectul de rezistenta!

Ce clasa de beton folosec la trotuare/alei pietonale?

La trotuarele pietonale puteti folosi  C8/10(B150),C12/15(B200)sau C16/20(B250), folosirea unei clase superioare este justificata dar daca faceti beton amprentat unde puteti folosi minim C20/25 pentru a rezista cat mai mult suprafata de contact. 

Ce clasa de beton folosesc atunci cand fac platforma pentru masina sau garaj?

Clasa de beton petru platforma de masina sau garaj recomandata este minim C25/30(B400). Cu cat clasa este mai mare cu atat va rezista mai mult in timp. Atentie ca la toata platformele sa taiati rostui de dilatatie.

Pentru mai multe informatii legate de clasele de beton sau pentru consultanta si achizitie in siguranta a betonului va rugam sa contactati echipa pret-beton.ro la numarul 0720.316.316 si va ajutam cu drag.

Cu respect echipa pret-beton.ro.